W minioną niedzielę w świetlicy wiejskiej w Sarbii odbył się III Festiwal Smaków „Gąska dobra na wszystko”. W tegorocznej edycji festiwalu uczestniczyło 9 sołectw tworząc sześć stoisk degustacyjnych. Sołectwa, które wzięły udział to : Gołaszewo, Gorzewo, Jaroszewo Drugie, Jaroszewo Pierwsze, Miłosławice, Piastowice, Sarbia, Zbietka i Żabiczyn.
Powołana Komisja w składzie:
- dr Ewa Mucha – Szajek – Przewodnicząca, Prorektor ds. dydaktycznych Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu
- dr Lech Drożdżyński – wiceprzewodniczący, Przewodniczący Konwentu Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu
- Elzbieta Kapczyńska – członek komisji, Przewodnicząca Rady Gminy Mieścisko
- Zofia Kałek – Bazyluk – członek komisji, Prezes Pałuckiego Banku Spółdzielczego
- Elżbieta Misiek – członek komisji, Powiatowy Lekarz Weterynarii
Oceniała potrawy w kategorii: przystawka, zupa i danie główne.
Ponadto Komisja oceniała nie tylko walory smakowe przygotowanych potraw, ale też wygląd i estetykę podania oraz wystrój stoiska.
Wszystkich uczestników i zaproszonych gości powitał Wójt Gminy Pan Andrzej Banaszyński a oficjalnego otwarcia festiwalu dokonał Pan Marian Witucki Radny Rady Gminy Mieścisko i jednocześnie sołtys wsi Sarbia – gospodarz obiektu, w którym odbywał się festiwal. Z pośród zaproszonych gości obecnością zaszczycili nas Pan Wojciech Jankowiak Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego wraz z małżonką, Pan Tomasz Kranc Starosta Wągrowiecki,
Pan Arkadiusz Błochowiak Dyrektor Wielkopolskiego Zarządu Melioracji i Urządzeń Wodnych w Poznaniu , Pan Bogdan Fleming Wiceprezes Wielkopolskiej Izby Rolniczej, Dyrektora ARiMR reprezentował Pan Eitner Dariusz Kierownik Biura Powiatowego oraz jego zastępczyni Pan Justyna Kujawa. Podsumowania festiwalu w imieniu Komisji dokonał Pan dr Lech Drożdżyński wiceprzewodniczący komisji.
Wszystkie sołectwa biorące udział w festiwalu otrzymały z rąk Wicemarszałka i Starosty pamiątkowe grawertony. Komisja wyróżniła przystawkę – pierś wędzoną wykonaną przez sołectwa Gorzewo, Gołaszewo i Piastowice, zupę – krupnik z Żabiczyna oraz danie główne – gęś po staropolsku przyrządzoną przez gospodynie z Miłosławic. Nagrody zakupione przez współorganizatora projektu Stowarzyszenie „Dolina Wełny” wręczyli Prezes Janusz Woźniak oraz wójt gminy Andrzej Banaszyński. Ponadto komisja wyróżniła sołectwo Zbietka za pomysł przygotowania i opracowania karty menu oraz Żabiczyn za jednolitość stroju. Pamiątkowe albumy wręczyła Pani dr Ewa Mucha – Szajek Prorektor ds. dydaktycznych Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu. Ponadto wszystkie sołectwa otrzymały pamiątki z Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa wręczone przez Panią Justynę Kujawa.
Specjalne podziękowanie Wójt Gminy skierował dla Pana Zdzisława Serwatka Prezesa firmy SERPOL cosmetics sp. z o.o.w Mieścisko za kosmetyki i chemię gospodarczą, którą otrzymały wszystkie gospodarstwa uczestniczące w tym projekcie.