Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Wągrowcu uprzejmie informuje, że na podstawie art. 61 do 67 Ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia z dn. 25.08.2006 r. (tekst jednolity z 2010 r.) istnieje obowiązek rejestracji lub zatwierdzenia podmiotów działających na rynku wytwórców żywności przez właściwego Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego.
Podmioty działające na rynku spożywczym w tym rolnicy (poza producentami mięsa, pasz i komponentów paszowych) w zależności od charakteru działalności zobowiązani są do złożenia wniosku o:
rejestrację działalności w przypadku prowadzenia sprzedaży bezpośredniej albo produkcji pierwotnej nieprzetworzonych płodów rolnych lub
zatwierdzenie działalności w przypadku prowadzenia przerobu żywności takiego jak np.: obieranie, kiszenie, suszenie itp. w Powiatowej Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej w Wągrowcu ul. Gnieźnieńska 49.
Wzór druku jest do pobrania ze strony internetowej www.psse-wagrowiec.pl w zakładce wnioski i formularze.
Wszelkich dodatkowych informacji udzielamy w siedzibie Stacji lub pod nr telefonu 672685680 od poniedziałku do piątku w godzinach 8.00 do 15.00